Searching For Sugar Man
3. oktober 2012

En ekstraordinær fortælling om den gådefulde musiker Rodriguez, som genopstod fra de døde.

I slutningen af 60erne blev Sixto Rodriguez opdaget af to celebre producere til en koncert på en bar i Detroit. De var imponerede over hans melodier og profetiske tekster. Det resulterede i et album, som de to producere tænkte måtte sikre Rodriguez status som en af sin generations vigtigste kunstnere.
I stedet skete der nærmest intet. Rodriguez forsvandt ind i glemslen iblandet rygter om et forfærdeligt selvmord på scenen.

På den anden side af Jorden i Sydafrika var en piratkopi af Rodriguez album imidlertid spredt, og over de næste to årtier blev albummet Cold Facts et af de mest solgte og betydningsfulde album i landet. Det blev et fænomen for flere generationer bl.a. i kampen mod Apartheid takket være numre som The Establisments Blues, der inspirerede folket til at tale højt og protestere mod regeringen.

To sydafrikanske fans satte sig for at finde ud af, hvad der egentlig skete med deres store idol. De fandt en historie, der overskred alle deres forventninger og eksisterende myter om Rodriguez.

“Searching for Sugar Man” Vandt en Oscar for Best Documentary Feature 2013.

Bag filmen
Dokumentarist Malik Bendjelloul stødte på historien om Rodriguez tilbage i 2006 i forbindelse med et andet projekt, som han stod for i Capetown for Svensk TV. Bendjelloul erfarede hurtigt, at den mexicansk-amerikanske musiker var ekstrem kendt blandt sydafrikanerne. Så kendt, at to fans et årti tidligere besluttede sig for at rejse ud og løse mysteriet om den forsvundne musiker og hans død. Rygtet sagde nemlig, at han havde begået selvmord. Bendjelloul så en historie, der skulle fortælles.

Filmen tegner et smukt og rørende portræt af en musiker, der troede han var glemt og om musikkens universelle betydning og magt.

 

Længde: 86 minutter
Sprog: Engelsk, danske undertekster
Instruktør: Malik Bendjelloul
Producent: Simon Chinn

 

enda
30