Food, Inc.
5. maj 2010

Vores madkultur har ændret sig mere de sidste halvtreds år end de forrige titusinde. Med den simple konstatering begynder en grundig afklædning af den korrupte amerikanske fødevareindustri. Utallige emballagers billeder af glade landmænd i idylliske omgivelser er en stor fed løgn. I dag foregår størstedelen af fødevare-produktionen i USA i store, specialiserede industribygninger eller på landområder, der minder om stadionanlæg. I ‘Food, Inc.’ ser vi på bagsiden af medaljen. Konsekvenserne for vores sundhed og for miljøet, for biodiversiteten, den voksende afstand mellem borgeren og bonden, den voksende centralisering af fødevareproduktionen og den tiltagende politiske manipulation. Billigt fast food og sukkerholdige snacks bliver til dyre udgifter andre steder i systemet og får nærmest karakter af epidemi, når én ud af tre amerikanere allerede i dag får konstateret diabetes.

Skildringen af den amerikanske udvikling gør det nærliggende at rejse spørgsmålet, hvordan fremtiden ser ud for danske forbrugere og fødevareindustri? Dette og mange flere spørgsmål rejser DOX:BIO, med hjælp fra specialister i hele landet, når vi viser filmen landsdækkende onsdag 5. maj 2010.

I filmen møder vi bl.a. Eric Schlosser (forfatter til ‘Fast Food Nation’), Michael Pollan (forfatter til ‘The Omnivore’s Dilemma’) og Joel Salatin en fremadtænkende socialentreprenør.

LANDSDÆKKENDE LIVEDEBAT
På premiereaftenen blev afholdt en livedebat streamet til 34 danske biografer, hvor publikum havde mulighed for at sende kommentarer og spørgsmål til panelet via SMS.

Panelet var
Filmens instruktør, Robert Kenner
Direktør for Landbrug & Fødevarer, Claus Søgaard Richter
Ejer af Knuthenlund Gods og repræsentant for Økologisk Landsforening, Susanne Hovmand
Direktør for Forbrugerrådet, Rasmus Kjedahl
– samt på link live fra Haderslev, Henrik Frandsen, ejer af Ulleruplund svinelandbrug

Aftenens ordfører var kok, producent og forfatter Henrik Boserup

Den landsdækkende web-debat var sponsoreret af FDB – mens instruktøren Robert Kenners besøg var sponsoreter af ÅRSTIDERNE.

Det tekniske samarbejde skete med ffwd.dk – Yderligere var ”Food, Inc.” arrangementet blevet til med opbakningen og samarbejdet med bla. Forbrugerrådet og Økologisk Landsforening – Sidst men ikke mindst havde biograferne fået sponsorat eller anden støtte fra mange lokale producenter, gårde og organisationer.

OBS: Dansk tekstet DVD kan nu købes i bla. TP Musik, Stereo Studio, Moviezoo, CDON og DVDOO – Til kun 99 kr. Den kan desuden købes med rabat gennem Politiken Plus, hvis man er abonnent.

 

Producere: Robert Kenner og Eric Schlosser.
Land: USA 2008.
Længde: 94 min.
Dansk distributør: SF Film.
Sprog: Engelsk med danske undertekster.

 

enda
30