DOXBIO Event
1989 – En statsmand taler ud
5. november 2014

En dokumentarfilm om Jerntæppets fald
af Anders Østergaard og Erzsébet Rácz

Vær med den 5. november til en stor pan-europæisk live-event, når der sendes direkte fra CPH:DOX’ åbningsgalla i DRs koncerthus. DOXBIO viser i 29 biografer i Danmark.

Få en statusrapport på Europa 25 år efter murens fald: Blev håbene indfriet? Hvad er den store europæiske fortælling i dag? Mød forfatter, økonom og politisk rådgiver Jeremy Rifkin, journalist og politisk analytiker Loretta Napoleoni, filmens hovedperson – den tidligere ungarske præsident Miklos Németh, tidl. statsminister Poul Nyrup Rasmussen samt tidl. EU-kommisær og nuværende prorektor Lykke Friis og hør dem give deres bud.

PRESSEMATERIALE og PLAKAT: 1989_Pressemateriale
FOTOS: 1989_Fotos
ANNONCEKLICHEER: 1989_Annonceklicheer

—– SE LISTEN OVER DELTAGENDE BIOGRAFER NEDERST PÅ SIDEN —–

”1989” er et storpolitisk drama om Jerntæppets fald. Den unge, ukendte teknokrat Miklós Németh blev udpeget til Ungarns nye ministerpræsident for at genoprette landets vaklende økonomi, og Neméth beslutter sig hurtigt for at opgive Ungarns omfattende og dyre grænsekontrol – jerntæppet mod vest. Det er en beslutning, der skaffer ham mægtige fjender blandt de ungarske betonkommunister og hos statslederne i Østblokken.

Et ungt østtysk par hører som tusindvis af andre østtyskere om Némeths beslutning og drager afsted i håb om at kunne undslippe til vesten gennem Ungarn, hvor grænsen kortvarigt åbnes helt.

Men parret bliver fanget i det politiske magtspil, der foregår bag lukkede døre i Østblokken.  Da de når grænsen, er den igen lukket, og den unge mand bliver skudt og dør. Den tragiske begivenhed får Németh til at åbne grænsen permanent, og kort efter falder Berlinmuren.

”1989” er en dokumentarfilm af Anders Østergaard (”Tintin et moi” og ”Burma VJ:”). Anders Østergaard genskaber begivenhederne fra 1989 og fører publikum dybt ind i de hemmelige mødelokaler. Det sker med en blanding af vidnesbyrd, arkivmateriale og rekonstruerede scener og dialoger, der er synkroniseret til eksisterende arkivmateriale med de politiske hovedpersoner i filmen.

Biografer, der viser “1989”
Aalborg – Biffen Art Cinema
Aarhus – Øst for Paradis
Ebeltoft – Store Bjørn/Den Danske Filmhøjskole
Esbjerg – Huset
Glostrup – Glostrup Bio
Herlev – Herlev Teaterbio
Holbæk – Kulturbiografen Frysehuset
Humlebæk – Humle Bio (Viser ikke livedelen)
Hvalsø – Hvalsø Bio
Kastrup – Kastrup Bio (Viser ikke livedelen)
Kolding – Nicolai Bio
København K – Grand Teatret
Korsør – Biografteatret
Lønstrup – Cafe Bio (OBS! Viser også filmen d. 12. november)
Mors – Bio Mors
Næstved – Næstved Bio
Odense – Cafébiografen
Ringe – Ringe Bio
Ry – Ry Biograf
Rødovre – Atlas Biograferne (Viser ikke livedelen)
Rødovre – Bio Viften
Skive – Cinema 3
Skælskør – Kosmorama
Slangerup – Slangerup Bio
Stege – Stege Bio
Svaneke – Cassiopeia Bio
Valby – Valby Kino
Vig – Vig Bio

DOXBIO sker med støtte fra bl.a.
enda
30